Madarak

Aves

A madarak állandó testhőmérsékletű, gerinces álatok. Testük hőszigetelő rétegét a tollazat alkotja.
Az elülső végtagok szárnyakká alakultak. Csak kevés madárfaj vesztette el repülőképességét.
A szarukávával borított csőr alakja megfelel a madár táplálkozásmódjának.
A csüdöt és az ujjakat szarupajzsok fedik. A madár tollazata szabályos idők...

Aves

A madarak állandó testhőmérsékletű, gerinces álatok. Testük hőszigetelő rétegét a tollazat alkotja.
Az elülső végtagok szárnyakká alakultak. Csak kevés madárfaj vesztette el repülőképességét.
A szarukávával borított csőr alakja megfelel a madár táplálkozásmódjának.
A csüdöt és az ujjakat szarupajzsok fedik. A madár tollazata szabályos időközökben cserélődik – a madarak vedlenek.
Több fajnak nászruhája is van. A madarak fészket készítenek, s ennek alakja a fajra jellemző. Kemény, meszes héjú tojásokkal szaporodnak. Tojásaikat saját testük melegével költik ki. A tojásban fejlődő fiatal madár a legtöbb esetben csőrének hegyén lévő „csőrkörömmel” töri fel a tojás héját.
Európában mintegy 600 madárfaj fordul elő, de ezeknek csak mintegy fele költ hazánkban.

Tovább >

Madarak 17 állat

oldalt
Látható 13 - 17 a(z) 17 állatból
  • Bubo bubo Angliát, az északi területeket kivéve Eurázsiában és Észak-Afrikában elterjedt. Télire is költőterületén marad. Nagy erdőségekben, fás sziklafalon, síkságon és hegyvidéken is él. Fészkét...

  • Columba palumbus Az északi területeket kivéve egész Európában elterjedt. Az európaiak Dél-Európában és Északnyugat-Afrikában telelnek. Októberben vonul el, és március közepén érkezik vissza. Télen nagy csapatokba...

  • Upupa epops Angliát kivéve egész Eurázsiában és csaknem egész Afrikában is elterjedt. Vonuló. Az európaiak Közép-Afrikában telelnek. Szeptemberben vonul el, és március végén érkezik vissza. A nyílt terepet, réteket,...

  • Parlagi sas - Aquila heliaca Síkságok, füves puszták és mocsarak lakója. Hatalmas fészkét magas fákra építi. Magyarországon hegyvidéki erdőkben szórványosan költ. Kisebb emlősöket, elvétve madarakat is zsákmányol. Magyarországon fő tápláléka az ürge. Vonuló; néha áttelel. Védett!

  • Luscinia megarhynchos Nyugat, Közép- és Dél-Európában, kelet felé Közép-Ázsiában, délre Észak-Afrikáig elterjedt. Főként Közép-Afrikában telel. Augusztusban vonul el, és április végén érkezik....

Látható 13 - 17 a(z) 17 állatból