BorzMeles meles

Elterjedési területe felöleli egész Európát és Ázsiát. Elsősorban a nagyobb erdőségek lakója, de előfordul a sűrű bozótosokkal benőtt hegyoldalakon is, sőt néhol még a városi parkokban is megtelepszik.
Föld alatti építményét, amely egy nagyobb kamrából és néhány járatból, valamint szellőzőaknából áll, maga ássa ki. Szívesen tartózkodik száraz és meleg helyeken.
A nőstény 2-6 fiókát ellik.
Éjszakai állat. Nem alszik téli álmot, bár télen időnként több napra is álomba merül.
A rovaroktól kezdve kisebb termetű gerincesekig mindent elfogyaszt, még az erdei gyümölcsöt is.

Borz Borz Borz Borz Meles meles Borz Borz pár

+ info

A hímek valamivel nagyobbak, mint a nőstények. Szőrzete igen jellegzetes mintázatú, hasa fekete, háta viszont ezüstszürke. Pofája fehér, rajta az orrától a szemén át a füléig húzódó fekete sávval. Március 1-jétől május 31-ig törvényileg védett, nem vadászható.

Érdekesség:
Az üregrendszert az egymást követő generációk akár évszázadokig is használhatják, gyakran még akkor is ragaszkodnak hozzá, amikor a külső környezet már nem megfelelő számukra. Az üregrendszer ez idő alatt egyre bővül, akár több hektáros hatalmas rendszerek is létrejöhetnek. Egy angliai üregrendszer vizsgálata során kiderült, hogy az 879 méter hosszú alagúttal, 50 kamrával és 178 bejárattal rendelkezett. A becslések szerint közel 70 tonna föld kitermelésével épült fel.

Adatok

Hosszúság 75 cm
Farokhossz 15 cm
Testtömeg 15-20 kg
Életkor maximum 16 év

Rendszertani besorolás

Borz (Meles meles)

Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Menyétfélék (Mustelidae)
Alcsalád: Borzformák (Melinae)
Nem: Meles
Faj: M. meles
Tudományos név: Meles meles

Borz