CsuszkaSitta europaea

Európában és Ázsiában (Dél-Ázsia kivételével) nagyon elterjedt. Állandó madár, erdőkben, parkokban stb. él. Faodvakban, mesterséges fészekodúkban fészkel, ahová fenyőfák kéregpikkelyeit vagy száraz levéldarabkákat hord be. Ha a röpnyílás túl bő, agyag és nyál keverékével falazza be.
A nőstény 6-8 fehér alapon rőtesen spriccelt tojást rak. A fiókákat mindkét szülő eteti.
Rovarokkal, azok lárváival, pókokkal, de magvakkal is táplálkozik. Ez utóbbiakat mindenféle repedésben raktározza is.
Védett!

Csuszka Sitta europaea Sitta europaea Csuszka Csuszka Csuszka Sitta europaea

+ info

Adatok

Hosszúság 13-16 cm
Szárnyfesztávolság 22-27 cm
Testtömeg 21-26 g
Költési idő 14-18 nap
Utódok 3-5
Védett!  Eszmei értéke 25 000 Ft

Rendszertani besorolás

Csuszka (Sitta europaea)

Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Csoport: Neoaves
Csoport: Passerea
Öregrend: Telluraves
Csoport: Australaves
Csoport: Eufalconimorphae
Csoport: Psittacopasserae
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Család: Csuszkafélék (Sittidae)
Nem: Sitta
Faj: S. europaea
Tudományos név: Sitta europaea

Film

Csuszka hangja

Csuszka