Mókus

Sciurus vulgaris

Egész Európában mindenfelé előfordul, sőt Ázsián keresztül egészen Japánig elterjedt.
Erdei állat. A fák koronájában vékony ágakból, levelekből, mohából stb. meglehetősen nagy, gömbölyded fészket épít, de néha elhagyott madárfészekben is tanyát üt.
A nőstény januártól augusztusig 2-5 alkalommal, 3-7 összenőtt szemhéjú, csupasz fiókát ellik.
Magvakkal, gyümölcsökkel, gombával és rovarokkal táplálkozik, de néha egy-egy madárfiókát is elfogyaszt és egy-egy tojást is feltör. Ősszel moha stb. alá rejtett kamrájában készletet halmoz fel magának télire, mivel téli álmot nem alszik.

Védett!

More details

  • Gerincesek - Vertebrata
  • Emlősök - Mammalia
  • Rágcsálók - Rodentia
  • Mókusok - Sciuridae

Adatok:

Hosszúság fej-test 19-23 cm, farok 15-20 cm
Testtömeg 250-340 g
Vemhesség 38 nap
Utódok 1-6, többnyire 4-5, évente kétszer is ellik
Életkor Általában 3 év, néha 7 év, fogságban akár 10 év is lehet
Védett! Eszmei értéke 25 000 Ft

Több infó:

13 hasonló állat ebben az osztályban; rendben: