Gímszarvas

Cervus elaphus

Egész Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában elterjedt szarvasfaj. Sík vidéken és hegyvidéken egyaránt él. Az Alpokban és a Kárpátokban 2000 méter magasságig találkozhatunk vele.
6-12 főből álló csordákban jár. A csordát, amely tehenekből és borjakból áll, mindig egy idős tehén vezeti.
Az ivarérett hímek, a bikák vagy magányosan járnak, vagy pedig több fiatal bika - a legidősebb vezetése alatt - kisebb-nagyobb csordákba tömörül.
Napközben az erdő sűrűjében rejtőzködik, és csak alkonyattájt merészkedik ki az erdei tisztásokra, ill. az erdő mellett elterülő rétekre. A saját territóriumában tartózkodik és mindig ugyanazokon a csapásokon jár.
Párzás idején, szeptembertől októberig az erdőben járva mindenfelé hallhatjuk a szarvasbikák jellegzetes bőgését. A bikák ilyenkor párviadalokat vívnak egymással egy-egy tehéncsordáért.
A szarvastehén egy, ritkábban két borjút ellik, amelyek nyolcnapos korukban már anyjukkal együtt a csordával járnak.

More details

  • Gerincesek - Vertebrata
  • Emlősök - Mammalia
  • Párosujjú patások - Artiodactyla
  • Szarvasfélék - Cervidae

Adatok:

Magasság marmagasság: 100-150 cm
Hosszúság ♂ 175-250 cm, ♀ 160-210 cm
Testtömeg ♂ 160-300 kg, ♀ 120-170 kg
Vemhesség 240 nap
Utódok 1, ritkán 2 borjú
Életkor ♂ 16-18 év, ♀ + 1-2 év

Több infó:

13 hasonló állat ebben az osztályban; rendben: