Nyest

Martes foina

A Brit szigetek és a Skandináv-félsziget kivételével egész Európában, főleg emberi települések környékén gyakori ragadozó. Még a városokba is bemerészkedik és a kertes házakban sokfelé tanyát üt, főleg a padlásokon.
Vackát füvekből készíti, többnyire a padlás valamelyik sarkában, kisebb-nagyobb hasadékokban, de néha földbe ásott lyukakban is.
Magányosan él, csak a nyár közepén esedékes párzási időszakban tartanak együtt. A nőstény tavasszal 3-7 fiókát ellik.
Éjszakai állat, főleg madarakat zsákmányol, de elkap egy-egy baromfit is. Nagyon szereti a tojást és szívesen fogyasztja a gyümölcsöt is.

More details

  • Gerincesek - Vertebrata
  • Emlősök - Mammalia
  • Ragadozók - Carnivora
  • Menyétfélék - Mustelidae

Adatok:

Hosszúság 40-54 cm
Farokhossz 22-30 cm
Vemhesség 230-275 nap (valódi terhesség 1 hónap)
Utódok 3-4, esetenként 8
Életkor 3-10 év, olykor 18 év

Több infó:

Karcsú testalkata és viszonylag rövid lábai vannak. Szőrzete barnás színű. Jellegzetessége a nagy fehér mellfolt, mely egyben a legfőbb megkülönböztető jegye a nyuszttól, melynek mellfoltja narancssárgás színű. Orra világos színű, talppárnái szőrtelenek.

13 hasonló állat ebben az osztályban; rendben: