Nyuszt

Martes martes

Európában csaknem mindenütt előfordul. Kelet felé egészen Kisázsiáig terjedt el.
Erdőkben él. Igen ügyesen mászik és fáról fára ugrál, akár 3.5 méteres távolságra is.
Vackát faodvakban készíti, de elhagyott madár- és mókusfészekben is megtelepszik.
A nőstény 2-7 kölyköt ellik, s ezek szeme csak 34 nap múlva nyílik fel.
Madarakkal, rovarokkal és különféle kisemlősökkel táplálkozik, különös előszeretettel vadászik a mókusokra. Bogyókat és gyümölcsöket is fogyaszt.

Védett!

More details

  • Gerincesek - Vertebrata
  • Emlősök - Mammalia
  • Ragadozók - Carnivora
  • Menyétfélék - Mustelidae

Adatok:

Hosszúság 43-51 cm
Farokhossz 20-26 cm
Testtömeg 1.8 kg-ig
Utódok 2-7
Életkor 8-14 évig is elélhet
Védett! Eszmei értéke 50 000 Ft

Több infó:

Torka és melltájéka narancssárga színű.  Szőrzete a test többi részén barna, farka bozontos és hosszú. Mellfoltja a has felé pöttyökre eshet szét, de soha sem ágazik el villásan, mint a nyestnél. Füle kiemelkedik, lába rövid, talpa szőrös. Erős karmaival könnyedén mászik a fán, közben a farkával biztosítja az egyensúlyát.

13 hasonló állat ebben az osztályban; rendben: