Európai sün

Erinaceus europaeus

Két alfaját különböztetjük meg. A barnamellű sün (E. e. europaeus) hasoldala barnás színű, a szeme körül sötét sávok húzódnak, míg a kelet-európai sün (E. e. roumanicus) hasa fehér. A két alfaj elterjedési területének határa az Oderától az Elba felső folyásáig és onnét a Moldva folyómentén fut dél felé.
Sűrű aljnövényzetű lombos és kevert erdőkben, parkokban stb. él. A szárazabb helyeket kedveli. Készen talált lyukakban, gyakran nagyobb avarcsomók alatt telepszik meg. Vackának mindig két kijárata van. Itt hozza világra a nőstény 3-6, néha akár 10 kicsinyét is. Éjszakai állat.
Október végétől márciusig téli álmot alszik egy-egy nagyobb farakás alatt, vagy valamilyen földbe vájt lyukban.
Férgekkel, rovarokkal, kisebb gerinces állatokkal és madártojásokkal táplálkozik, de a gyümölcsöt is szívesen elfogyasztja.
A keresztes vipera mérgével szemben meglehetősen ellenálló.

Védett!

More details

  • Gerincesek - Vertebrata
  • Emlősök - Mammalia
  • Rovarevők - Insectivora
  • Sünök - Erinaceidae

Adatok:

Hosszúság 20-30 cm
Testtömeg 0.7-1.9 kg
Vemhesség 32 nap
Utódok 3-6, néha 10
Életkor 5-6 év

Több infó:

13 hasonló állat ebben az osztályban; rendben: