Menyét

Mustela nivalis

Írország kivételével egész Európában, valamint Észak-Afrikában és Ázsia északi és mérsékeltövi vidékein nagy területen elterjedt kisragadozó. Erdőkben, szárazabb bozótosokban, ligetekben mindenfelé előfordul.
Karcsú testű állatka és emiatt egészen szűk lyukakba is be tudja préselni magát. Télen az emberi települések környékére húzódik és pajtákban, kamrákban, pincékben rejtőzködik. Vízbe nem szívesen megy. Évente egyszer, de ha bő a táplálékkínálat, akkor kétszer is ellik.
Kifejezetten hasznos egér- és pocokpusztító, de a fiatal patkányokat is elkapja. Gerinctelen állatot csak ritkán eszik. Áldozatát egyetlen harapással öli meg, majd beköltözik annak megüresedett odújába.

Védett!

More details

  • Gerincesek - Vertebrata
  • Emlősök - Mammalia
  • Ragadozók - Carnivora
  • Menyétfélék - Mustelidae

Adatok:

Hosszúság 15-26 cm
Farokhossz 3-7 cm
Testtömeg ♂ 250 g, ♀ 110 g
Vemhesség 5 hét
Utódok 3-8
Életkor vadon 1-2 év, fogságban akár 10 év is lehet
Védett! Eszmei értéke 25 000 Ft

Több infó:

A menyét hasonlít rokonára, a hermelinre, de kisebb nála és nincs fekete farok-vége. Teste hullámosan ívelt, éles határvonal húzódik fehér hasa és vörhenyes felső része között. A hím nem sokkal hosszabb a nősténynél, de jóval nehezebb. A hermelintől eltérően a menyét télen csak az északi területeken és a magas hegységekben ölt fehér bundát.
A menyét ürege könnyen felismerhető, mert bejárata körül táplálékának maradványai hevernek, többnyire lábak vagy farkak.

13 hasonló állat ebben az osztályban; rendben: