Nagy pele

Glis glis

Spanyolországtól kezdve Közép-Európán át Kisázsiáig elterjedt lompos farkú rágcsáló. Lombos erdőkben mindenfelé előfordul, de gyakran láthatjuk kertekben, parkokban is, sőt néha még a padlásra is felmerészkedik.
A nőstény a nyár folyamán 3-10 fiókát ellik.
Mohával kibélelt vackát faodvakban készíti el és abban farkával betakaródzva októbertől áprilisig téli álomba merül.
Éjszakai állat, rügyekkel, hajtásokkal, magvakkal és gyümölcsökkel táplálkozik, de rovarokat, néha egy-egy madárfiókát is megeszik.

Védett!

More details

  • Gerincesek - Vertebrata
  • Emlősök - Mammalia
  • Rágcsálók - Rodentia
  • Mókusalkatúak - Sciuromorpha
  • Pelefélék - Gliridae
  • Valódi pelék - Glirinae

Adatok:

Hosszúság 13-18 cm
Farokhossz 12-15 cm
Testtömeg 70-200 g
Vemhesség 30-32 nap
Védett! Eszmei értéke 50 000 Ft

Több infó:

Testalkata a mókuséra emlékeztet, de sokkal kisebb, és alapszíne mindig szürke (a barnásszürkétől az ezüstszürkéig). Sötéten szegett nagy gombszem és bozontos farok jellemzi. Pofáján nincs mintázat, hosszú bajuszszálait érzékelőként használja.  Hasi oldala fehéres.
Ha sarokba szorítják, a nagy pele átható, kattogó hangot ad, ezzel néha sikerül elriasztania támadóját. A párosodási időben sivító hangokat is hallat.
Ellenségei: a nyest és a nagyobb baglyok, ház körül a macska. A hideg telek is nagy pusztítást okozhatnak közöttük.

Érdekesség:

Az első éjszakai fagyok megjelenésekor a nagy pele odújában összekuporodva, bozontos farkával takaródzva pihenőre tér. Testhőmérséklete csökken, a normális 35 ℃ hőmérséklet és percenkénti 450 szívverés helyett ebben az állapotban testhőmérséklete 1 ℃-ra, szívverésepercenként 45-re csökken.

13 hasonló állat ebben az osztályban; rendben: