Erdei fülesbagolyAsio otus

Európa, Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt övi vidékein él. Olyan tűlevelű erdők az otthona, melyek nyílt területtel határosak, ahová vadászni járhat. A mérsékelt klímájú területeken lakók egész évben élőhelyükön maradnak, míg a zordabb klímájú területeken élők a tél beállta előtt délebbre vonulnak.
Fészket nem készít, más madarak vagy mókus elhagyott fészkeit használja fel költésre. Esetenként sziklákon is fészkel, de előfordul a parlagon hagyott földek talaján is. Áprilisban 4-6 fehér pettyes tojást rak, melyeken a tojó 27-28 napig ül, s közben a hím eteti. Az egyes tojások lerakása közben akár 48 óra is eltelhet. A fiókák 2 hetes kora után a tojó is vadászik. A fiókák szeme 5–7 nap után nyílik ki. Háromhetesen hagyják el a fészket. Bár még nem tudnak repülni, ugrándoznak, majd este hívó hangjukkal jelzik hollétüket. Egy hónapos koruk után tudnak repülni és szüleik egész önállósodásukig etetik őket.
Kizárólag éjszaka vadászik. Táplálékának típusa idénytől és területtől függ, leginkább rágcsálókat, esetenként madarakat és rovarokat is fogyaszt. Napközben sűrű ágak közé rejtőzik el.
Védett!

Asio otus Erdei fülesbagoly Erdei fülesbagoly Asio otus Erdei fülesbagoly Erdei fülesbagoly Asio otus

+ info

Felnőttek tollruhája tömött, barna színű és pettyezet mely nappal kellő rejtőzködést biztosít számára. Ábrázata ovális, narancsszínű szemekkel. Fején nagyméretű tollfüleket visel, melyek a faj jellegzetes bélyegei.
Hangja: Halk, sóhajtásszerű huhogás. Füttyentő hangot is hallat, és párválasztás idején szárnyát összecsattogtatja.

Adatok

Hosszúság 35-39 cm
Szárnyfesztávolság 90-100 cm
Testtömeg 220-370 g
Védett!  Eszmei értéke 50 000 Ft

Rendszertani besorolás

Erdei fülesbagoly (Asio otus)

Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Bagolyalakúak (Strigiformes)
Család: Bagolyfélék (Strigidae)
Alcsalád: Asioninae
Nem: Asio
Faj: A. otus
Tudományos név: Asio otus

Film


Erdei fülesbagoly