Európai sünErinaceus europaeus , Keleti sünErinaceus roumanicus

A barnamellű sün (E. e. europaeus) hasoldala barnás színű, a szeme körül sötét sávok húzódnak, míg a kelet-európai sün (E. e. roumanicus) hasa fehér. A két faj elterjedési területének határa az Oderától az Elba felső folyásáig és onnét a Moldva folyómentén fut dél felé.
Sűrű aljnövényzetű lombos és kevert erdőkben, parkokban stb. él. A szárazabb helyeket kedveli. Készen talált lyukakban, gyakran nagyobb avarcsomók alatt telepszik meg. Vackának mindig két kijárata van. Itt hozza világra a nőstény 3-6, néha akár 10 kicsinyét is. Éjszakai állat.
Október végétől márciusig téli álmot alszik egy-egy nagyobb farakás alatt, vagy valamilyen földbe vájt lyukban.
Férgekkel, rovarokkal, kisebb gerinces állatokkal és madártojásokkal táplálkozik, de a gyümölcsöt is szívesen elfogyasztja.
A keresztes vipera mérgével szemben meglehetősen ellenálló.

Európai sün Európai sün Európai sün Erinaceus europaeus Erinaceus europaeus

+ info

Adatok

Hosszúság 20-30 cm
Testtömeg 0.7-1.9 kg
Vemhesség 32 nap
Utódok 3-6, néha 10
Életkor 5-6 év

Wikipédia

Rendszertani besorolás

Európai sün (Erinaceus europaeus) Keleti sün (Erinaceus roumanicus)

Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Sünalakúak (Erinaceomorpha)
Család: Sünfélék (Erinaceidae)
Alcsalád: Tüskés sünök (Erinaceinae)
Nem: Erinaceus
Faj: E. europaeus, E. roumanicus
Tudományos név: Erinaceus europaeus, Erinaceus roumanicus

Európai és keleti sün