Európai mókusSciurus vulgaris

Egész Európában mindenfelé előfordul, sőt Ázsián keresztül egészen Japánig elterjedt.
Erdei állat. A fák koronájában vékony ágakból, levelekből, mohából stb. meglehetősen nagy, gömbölyded fészket épít, de néha elhagyott madárfészekben is tanyát üt.
A nőstény januártól augusztusig 2-5 alkalommal, 3-7 összenőtt szemhéjú, csupasz fiókát ellik.
Magvakkal, gyümölcsökkel, gombával és rovarokkal táplálkozik, de néha egy-egy madárfiókát is elfogyaszt és egy-egy tojást is feltör. Ősszel moha stb. alá rejtett kamrájában készletet halmoz fel magának télire, mivel téli álmot nem alszik.
Védett!

 

+ info

Adatok

Hosszúság fej-test 19-23 cm, farok 15-20 cm
Testtömeg 250-340 g
Vemhesség 38 nap
Utódok 1-6, többnyire 4-5, évente kétszer is ellik
Életkor Általában 3 év, néha 7 év, fogságban akár 10 év is lehet
Védett!  Eszmei értéke 25 000 Ft

Wikipédia

Rendszertani besorolás

Európai mókus (Sciurus vulgaris)

Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Csoport: Glires
Rend: Rágcsálók (Rodentia)
Alrend: Mókusalkatúak (Sciuromorpha)
Család: Mókusfélék (Sciuridae)
Alcsalád: Mókusformák (Sciurinae)
Nemzetség: Valódi mókusok (Sciurini)
Nem: Sciurus
Alnem: Sciurus
Faj: S. vulgaris

Európai mókus