Kis patkósdenevérRhinolophus hipposideros

Előfordulási területe Írországtól és Angliától Közép-Európán át kelet felé Turkesztánig és Iránig, dél felé Marokkóig és Szudánig, északon Lengyelországig terjed.
Napközben padlásokon, templomtornyokban, kisebb barlangokban pihen. Nehézkesen és lassan repül. Búvóhelyét csak teljes besötétedés után hagyja el. Telelésre elhagyott bányákba, barlangokba húzódik vissza.
Ősszel párzik, a megtermékenyülés azonban e fajnál is csak tavasszal következik be. A nőstények kisebb-nagyobb kölykezőkolóniákban hozzák világra kicsinyeiket.
50-100 fős csoportokban októbertől áprilisig téli álmot alszik.
Tápláléka kisebb bogarak, legyek, lepkék és pókok.
Védett!

Rhinolophus hipposideros Kis patkósdenevér Kis patkósdenevér Rhinolophus hipposideros Kis patkósdenevér Kis patkósdenevér Rhinolophus hipposideros

+ info

Adatok

Magasság 7.5-10.5 mm
Hosszúság 35-43 mm
Farokhossz 24-30 mm
Szárnyfesztávolság 220-260 mm
Alkarhossz 37-41 mm
Testtömeg 3-10 g
Utódok 1
Védett!  Eszmei értéke 50 000 Ft

Rendszertani besorolás

Kis patkósdenevér (Rhinolophus hipposideros)

Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Denevérek (Chiroptera)
Alrend: Kis denevérek (Microchiroptera)
Család: Patkósdenevérek (Rhinolophidae)
Alcsalád: Rhinolophinae
Nem: Rhinolophus
Faj: R. hipposideros

Kis patkósdenevér