Szajkó

Garrulus glandarius

Elterjedési területe egész Európa, Ázsia nagy része és Északnyugat-Afrika.
főként lombos- és vegyes erdőkben él.
Kis ágakból, fűből, mohából stb. készülő fészkét április elején rakja magas fákra, de néha már 2 méter magasban is megtalálható. Április végén-május elején 5-7 szürkészöld, barnásan foltozott tojás tojik. A kotlási idő 16-17 nap, mely időszakban mindkét szülő egymást váltogatva ül a tojásokon. Költés idején a szajkó nagyon óvatos.
Különböző madarak hangját tudja utánozni. Nagy távolságokat is megtesz, de nem jár csapatban, hanem egyenként, nagyobb távolságra követik egymást. Reptében nem ad hangot, de ha az erdőben ember közeledik, igen zajos.
Étlapján állatok és növények is szerepelnek. Fák mélyedéseibe makkból készletet halmoz fel.

More details

  • Gerincesek - Vertebrata
  • Madarak - Aves
  • Mellcsonti tarajjal rendelkező madarak - Carinatae
  • Énekesmadár v. Verébalakúak - Passeriformes
  • Varjúfélék - Corvidae

Adatok:

Hosszúság 34-35 cm
Szárnyfesztávolság 52-58 cm
Testtömeg 140-180 g
Költési idő 16-17 nap
Utódok 5-7

Több infó:

Hangja: Messze hangzó, érdes „skrék”. Néha felelgetnek egymásnak. „Éneke” nagyon változatos, érdes, nyávogó, fütyülő stb. hangok keveréke. Kitűnő hangutánzó; nemcsak más madarak hangját, de szekérnyikorgást, kutyaugatást stb. csalódásig híven utánoz. Éber madár; riasztó hangjára az erdő minden vadjafelfigyel.

egzotikusmadarak.hu

Wikipédia

16 hasonló állat ebben az osztályban; rendben: