Holló

Corvus corax

Elterjedési területe Európa, Ázsia és Észak-Amerika. Közép-Európában erdős területeken, Kelet-Európában templomtornyokon, falvakban is él.
Fészkét magas fákra vagy sziklákra rakja, melyet évekig használ, olykor át is építi. A fészket a tojó rakja egyedül, a hím hordja a fészekanyagot, ágakat, mohát, szőrt, stb. Gyakran már február elején tojja 5-6 zöldesen tarkállt és spriccelt tojásait.
A fiókák 21 nap alatt kelnek ki és kb. 40 napig maradnak a fészekben. Főleg a tojó kotlik, a hím időnként felváltja. Gerinces állatokkal és rovarokkal táplálkozik.
A hollók rendelkeznek a legnagyobb aggyal az összes madárfaj között.

Védett!

More details

  • Gerincesek - Vertebrata
  • Madarak - Aves
  • Mellcsonti tarajjal rendelkező madarak - Carinatae
  • Énekesmadár v. Verébalakúak - Passeriformes
  • Varjúfélék - Corvidae

Adatok:

Hosszúság 55-70 cm
Szárnyfesztávolság 115-130 cm
Testtömeg 0.7-1.7 kg
Költési idő 18-21 nap
Utódok 5-6
Életkor 10-15 év, néha 40, de lehet 100 is
Védett! Eszmei értéke 50 000 Ft

Több infó:

Jóval nagyobb, mint a varjak. Hatalmas erős csőrének felső vonala ívelt. Tollazata kékesen fénylő fekete; torkán bozontos, szakálszerű tollak. Farka ék alakúan kerekített. Röpte erőteljes, egyenes vonalú. Gyakran kering a magasban. Párválasztás idején művészi repülő mutatványokat végez. A földön kimért lépésekkel jár. Rendkívül éber, tanulékony madár.
Hangja: Ismétlődő, mély „klong, klong”, néha „krúg, krúg”

16 hasonló állat ebben az osztályban; rendben: