Fülemüle

Luscinia megarhynchos

Nyugat, Közép- és Dél-Európában, kelet felé Közép-Ázsiában, délre Észak-Afrikáig elterjedt. Főként Közép-Afrikában telel. Augusztusban vonul el, és április végén érkezik. Éjszakai vonuló.
Lombos és vegyes erdők szegélyének, vízparti sűrű berkek madara.
Fészkét rendszerint sűrű bokrokba, szárakból, gyökerekből, mohából építi és szőrrel béleli.
4-6 olívabarna tojást tojik, melynek foltjai gyakran sűrűk.  A fiókák hamar elhagyják a fészket.
Rovarokkal és gilisztákkal táplálkozik.
A fülemüle az éneklés nagymestere. Tavasszal egész éjszakákon keresztül énekel, sőt még nappal is. Gégéje négy hangot képes egyidejűleg kiadni, zeneileg tökéletes akkordokat is énekel. A tojó nem énekel.

Védett!

More details

  • Gerincesek - Vertebrata
  • Madarak - Aves
  • Énekesmadár v. Verébalakúak - Passeriformes
  • Rigófélék - Turdidae

Adatok:

Hosszúság 16 cm
Szárnyfesztávolság 23-26 cm
Testtömeg 17-24 g
Költési idő 13-14 nap
Utódok 4-6
Védett! Eszmei értéke 25 000 Ft

Több infó:

Fülemüle éneke

16 hasonló állat ebben az osztályban; rendben: