Uhu

Bubo bubo

Angliát, az északi területeket kivéve Eurázsiában és Észak-Afrikában elterjedt. Télire is költőterületén marad.
Nagy erdőségekben, fás sziklafalon, síkságon és hegyvidéken is él.
Fészkét sziklaüregekbe, faodvakba, sűrű aljnövényzet közé vagy ragadozó madarak elhagyott fészkeibe rakja. Már március elején 2-5 fehér tojást rak, melyeket a tojó egyedül költ ki.
Hajnalban és alkonyatkor vadászik, nappal sziklarésekben, fák üregében pihen.

Fokozottan védett

More details

  • Gerincesek - Vertebrata
  • Madarak - Aves
  • Mellcsonti tarajjal rendelkező madarak - Carinatae
  • Bagolyalakúak - Strigiformes
  • Bagolyfélék - Strigidae

Adatok:

Magasság 62-73 cm
Farokhossz 26 cm
Szárnyfesztávolság 160 cm
Testtömeg 1.8-4.5 kg
Költési idő 35 nap
Utódok 2-5
Védett! Eszmei értéke 500 000 Ft

Több infó:

Az uhu vagy nagy fülesbagoly a legnagyobb európai bagoly. A tojó, mely mindig testesebb a hímnél, még 2.5 kg-ot nyomhat. „Fül”-tollai jól fejlettek. Sárgásbarna tollazata sötétbarnán sávozott. Nagy szeme narancsvörös.
Tápláléka helyenként változó, de gyakran szerepel benne a sün, a vizek közelében pedig a szárcsa. Pocoktól és nagyobb bogaraktól kezdve rókakölyökig és varjú nagyságú madarakig emlőst és szárnyast egyaránt zsákmányol.
Hangja: Mély, rövid „u-hu”, a második tag halkuló. Fészkénél éles „kvek, kvek”-szerű hangot is hallat.

16 hasonló állat ebben az osztályban; rendben: