Örvös galamb

Columba palumbus

Az északi területeket kivéve egész Európában elterjedt. Az európaiak Dél-Európában és Északnyugat-Afrikában telelnek. Októberben vonul el, és március közepén érkezik vissza. Télen nagy csapatokba verődik.
Szívesen lakja a fenyveseket, vegyes erdőket és nagyobb parkokat is. Fészkét 5-30 m magasan, széles ágakra rakja. A fészek laza, gondatlanul összetákolt gallyhalmaz. Áprilisban 2 fehér tojást tojik. A fiókák 16-18 napra kelnek ki. A fiatal madarak 28-30 nap után repülnek ki.
Erdei magvakkal táplálkozik, de a gabonaföldeken is keresgél.

More details

  • Gerincesek - Vertebrata
  • Madarak - Aves
  • Galambalakúak - Columbiformes
  • Galambfélék - Columbidae

Adatok:

Hosszúság 40-42 cm
Szárnyfesztávolság 75 cm
Testtömeg 280-600 g
Költési idő 16-18 nap

Több infó:

A legnagyobb termetű európai vadgalamb, a házi galambnál is nagyobb. Az öregek nyakán fehér örv van, szárnyán – főleg röptében – feltűnő fehér sáv látható. Feje és nyaka kékesszürke; a nyak alján a tollak ércfényű zöld és bíbor színekben csillognak. A fiatalok nyakán az élénk színek hiányoznak. Erőteljes, robajló szárnycsapásokkal emelkedik fel a levegőbe, és ismétlődő, öttagú, búgó turbékolás jellemzi.

A – Wood Pigeon
N – Ringeltaube
Fr – Pigeon ramier       Red List

16 hasonló állat ebben az osztályban; rendben: