Búbos banka

Upupa epops

Angliát kivéve egész Eurázsiában és csaknem egész Afrikában is elterjedt. Vonuló. Az európaiak Közép-Afrikában telelnek. Szeptemberben vonul el, és március végén érkezik vissza.
A nyílt terepet, réteket, legelőket kedveli, de öreg fasorokban, ritkás lombos erdőkben is megtalálható. Idejének legnagyobb részét a földön tölti, rovarok és lárvák után kutatva. A fenyőnyüvek természetes ellensége.
Faodúkban, kőrakásokban fészkel. Májusban 4-8 szürkés- vagy barnásfehér tojást rak, melyeket a tojó 16 nap alatt költ ki, s ezalatt a hím eteti.

Védett! 

More details

  • Gerincesek - Vertebrata
  • Madarak - Aves
  • Szarvascsőrűmadár-alakúak - Bucerotiformes
  • Bankafélék - Upupidae

Adatok:

Hosszúság 25-32 cm
Szárnyfesztávolság 44-48 cm
Testtömeg 46-89 g
Védett! Eszmei értéke 50 000 Ft

Több infó:

Összetéveszthetetlen barnás rózsaszín tollazata, fekete-fehér sávos szárnyai és farka, valamint a legyezőszerűen kiterülő bóbitájának köszönhetően, amelyez szinte mindig csukott állapotban visel.
Többnyire alacsonyan, kissé hullámos vonalban repül. Röpte lepkeszerűen könnyed, csapongó. Szárnycsapása lassú; röptében jól látszik szárnyán a fekete-fehér sávozás.
A búbos banka egyedi és igen kellemetlen szaggal rendelkezik. Ennek köszönheti a népies büdös banka elnevezést.
Hangja: Tompa, egyhangú „pu-pu-pu”, mely elég messzire elhallatszik. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1989-ben, 1990-ben és 2015-ben „Az év madarává” választotta.

16 hasonló állat ebben az osztályban; rendben: