Parlagi sas

Parlagi sas - Aquila heliaca

Síkságok, füves puszták és mocsarak lakója. Hatalmas fészkét magas fákra építi.
Magyarországon hegyvidéki erdőkben szórványosan költ. Kisebb emlősöket, elvétve madarakat is zsákmányol. Magyarországon fő tápláléka az ürge.
Vonuló; néha áttelel.

Védett!

More details

  • Gerincesek - Vertebrata
  • Madarak - Aves
  • Vágómadáralakúak - Falconiformes
  • Vágómadárfélék - Accipitridae
  • Sasformák - Aquilinae

Adatok:

Hosszúság 72- 83 cm
Szárnyfesztávolság 190-210 cm
Testtömeg ♂ 2.5-4 kg, ♀ 2.8-4.5 kg
Költési idő 43 nap
Életkor 50 év
Védett! Eszmei értéke 1 000 000 Ft

Több infó:

Nagytermetű, zömök testű sas. Tollazata feketésbarna; a fejtető és tarkó világos; az öregeké csaknem fehér. Válltollai közül néhány tiszta fehér. Szürkésen keresztsávozott, kissé szögletesen lekerekített farka rövidebb, mint a szirti sasé. Keringés közben szárnyát egyenesen tartja.
A fiatalok színezete a sárgásbarnától a sötétbarnáig változik a madár életkorának megfelelően. Többnyire sötéten sávozottak, fejük teteje sárga vagy rőtes.
Spanyolországi alfaján (A. h. adalberti) az öregek válla tiszta fehér; a fehér vállfolt a repülő madár szárnyszélén rövid fehér szalagnak látszik.
Hangja: Mély hangú „káú-káú-kráú”.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2005-ben „Az év madarává” választotta.

16 hasonló állat ebben az osztályban; rendben: