NyusztMartes martes

Európában csaknem mindenütt előfordul. Kelet felé egészen Kisázsiáig terjedt el.
Erdőkben él. Igen ügyesen mászik és fáról fára ugrál, akár 3.5 méteres távolságra is.
Vackát faodvakban készíti, de elhagyott madár- és mókusfészekben is megtelepszik.
A nőstény 2-7 kölyköt ellik, s ezek szeme csak 34 nap múlva nyílik fel.
Madarakkal, rovarokkal és különféle kisemlősökkel táplálkozik, különös előszeretettel vadászik a mókusokra. Bogyókat és gyümölcsöket is fogyaszt.
Védett!

+ info

Torka és melltájéka narancssárga színű. Szőrzete a test többi részén barna, farka bozontos és hosszú. Mellfoltja a has felé pöttyökre eshet szét, de soha sem ágazik el villásan, mint a nyestnél. Füle kiemelkedik, lába rövid, talpa szőrös. Erős karmaival könnyedén mászik a fán, közben a farkával biztosítja az egyensúlyát.

Adatok

Hosszúság 43-51 cm
Farokhossz 20-26 cm
Testtömeg 1.8 kg-ig
Utódok 2-7
Életkor 8-14 évig is elélhet
Védett!  Eszmei értéke 50 000 Ft

Rendszertani besorolás

Nyuszt (Martes martes)

Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Menyétfélék (Mustelidae)
Alcsalád: Menyétformák (Mustelinae)
Nem: Martes
Faj: M. martes

Film

Nyuszt