Gímszarvas

Gímszarvas

Gímszarvas – Cervus elaphus Egész Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában elterjedt szarvasfaj. Sík vidéken és hegyvidéken egyaránt él. Az Alpokban és a Kárpátokban 2000 méter magasságig találkozhatunk vele. 6-12 főből álló csordákban jár. A csordát, amely tehenekből és borjakból áll, mindig

Európai és keleti sün

Európai és keleti sün

Európai sün – Erinaceus europaeus , Keleti sün – Erinaceus roumanicus A barnamellű sün (E. e. europaeus) hasoldala barnás színű, a szeme körül sötét sávok húzódnak, míg a kelet-európai sün (E. e. roumanicus) hasa fehér. A két faj elterjedési területének határa az

Borz

Borz

Borz – Meles meles Elterjedési területe felöleli egész Európát és Ázsiát. Elsősorban a nagyobb erdőségek lakója, de előfordul a sűrű bozótosokkal benőtt hegyoldalakon is, sőt néhol még a városi parkokban is megtelepszik. Föld alatti építményét, amely egy nagyobb kamrából és

Ürge

Ürge

Ürge – Spermophilus v. Citellus Közép-Európa keleti felétől Kínáig mindenhol megtalálható. Nyugat-Európában nem fordul elő. Kopár területek, homokos talajú füves pusztákon, de gabonatáblák szomszédságában is tanyát üt. Társa természetű. A nőstény április-május folyamán 4-7 fiókát ellik, amelyek összenőtt szemhéjakkal születnek

Európai mókus

Európai mókus

Európai mókus – Sciurus vulgaris Egész Európában mindenfelé előfordul, sőt Ázsián keresztül egészen Japánig elterjedt. Erdei állat. A fák koronájában vékony ágakból, levelekből, mohából stb. meglehetősen nagy, gömbölyded fészket épít, de néha elhagyott madárfészekben is tanyát üt. A nőstény januártól

Menyét

Menyét

Menyét – Mustela nivalis Írország kivételével egész Európában, valamint Észak-Afrikában és Ázsia északi és mérsékeltövi vidékein nagy területen elterjedt kisragadozó. Erdőkben, szárazabb bozótosokban, ligetekben mindenfelé előfordul. Karcsú testű állatka és emiatt egészen szűk lyukakba is be tudja préselni magát. Télen

Nyuszt

Nyuszt

Nyuszt – Martes martes Európában csaknem mindenütt előfordul. Kelet felé egészen Kisázsiáig terjedt el. Erdőkben él. Igen ügyesen mászik és fáról fára ugrál, akár 3.5 méteres távolságra is. Vackát faodvakban készíti, de elhagyott madár- és mókusfészekben is megtelepszik. A nőstény