Parlagi sasAquila heliaca

Síkságok, füves puszták és mocsarak lakója. Hatalmas fészkét magas fákra építi.
Magyarországon hegyvidéki erdőkben szórványosan költ. Kisebb emlősöket, elvétve madarakat is zsákmányol. Magyarországon fő tápláléka az ürge.
Vonuló; néha áttelel.
Védett!

    

+ info

Nagytermetű, zömök testű sas. Tollazata feketésbarna; a fejtető és tarkó világos; az öregeké csaknem fehér. Válltollai közül néhány tiszta fehér. Szürkésen keresztsávozott, kissé szögletesen lekerekített farka rövidebb, mint a szirti sasé. Keringés közben szárnyát egyenesen tartja.
A fiatalok színezete a sárgásbarnától a sötétbarnáig változik a madár életkorának megfelelően. Többnyire sötéten sávozottak, fejük teteje sárga vagy rőtes.
Spanyolországi alfaján (A. h. adalberti) az öregek válla tiszta fehér; a fehér vállfolt a repülő madár szárnyszélén rövid fehér szalagnak látszik.
Hangja: Mély hangú „káú-káú-kráú”.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2005-ben „Az év madarává” választotta.

Adatok

Hosszúság 72- 83 cm
Szárnyfesztávolság 190-210 cm
Testtömeg 2.5-4 kg, 2.8-4.5 kg
Költési idő 43 nap
Életkor 50 év
Védett!  Eszmei értéke 1 000 000 Ft

Rendszertani besorolás

Parlagi sas (Aquila heliaca)

Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Telluraves
Csoport: Afroaves
Rend: Vágómadár-alakúak (Accipitriformes)
Család: Vágómadárfélék (Accipitridae)
Alcsalád: Sasformák (Aquilinae)
Nem: Aquila
Faj: A. heliaca

Parlagi sas