Folyami rák

Astacus astacus

Közép-Európában és Dél-Skandináviában terjedt el. A sík vidékek tiszta folyóvizeit kedveli, de tavakban is előfordul. Nappal a partszegély üregeiben tartózkodik, zsákmányra éjjel vadászik.
Rovarokat, csigákat, ebihalakat és apró halakat fog. Elhullott állatok húsát is szívesen fogyasztja, s néha növényeket is.
Ivaréretté válásuk után (4. év) növekedésük során a nőstény kétszer, a hím egyszer vedlik évente. A régi páncélból kibújt rák bőre puha, ezért veszélyeknek is jobban ki van téve ebben az időszakban.
A nőstény október és december között rakja le petéit, amelyeket apró csomókban potrohlábaihoz rögzít. A peték száma kb. 60-150. Az utódok május és július között kelnek ki, s mindenben hasonlítanak a kifejlett állathoz. Ezután még 14 napig maradnak az anyaállat testén.

Védett!

More details

  • Ízeltlábúak - Arthropoda
  • Rákok - Crustacea
  • Felsőrendű rákok - Malacostraca
  • Tízlábú rákok - Decapoda
  • Langusztarákok - Palimura
  • Folyami rákok - Astacidae

Adatok:

Hosszúság ♂ 18-25 cm, ♀ 15 cm-nél rövidebb
Utódok 20 kisrák
Védett! Eszmei értéke 50 000 Ft

Több infó:

1 hasonló állat ebben az osztályban; rendben: