Mezei tücsök

Gryllus campestris

Európa nagy részén elterjedt. Réteken, szántókon gyakori, korhadó növényi részekkel táplálkozik, így kárt nem okoz. Röpképtelen faj.
Kifejlett alakja májustól júliusig repül, földbe kapart lyukakban fészkel. Magányosan él, nász idején kitartóan ciripel. Hátán szárnyainak összedörzsölésével jellegzetes hangot ad.
A nőstény körülbelül 300 tojást rak. Nimfája telel át, ez kisebb és szárnytalan.

More details

  • Ízeltlábúak - Arthropoda
  • Rovarok - Insecta
  • Szárnyas rovarok - Pterygota
  • Egyenesszárnyú rovarok - Orthoptera
  • Tojócsövesek - Ensifera
  • Tücskök - Grylloidea
  • Tücsökfélék - Gryllidae

Adatok:

Hosszúság 20-25 mm
Életkor kifejlett rovarként 3-4 hónap

Több infó:

A tücskök családjának tagjait háromízű lábfejük és a potroh vízszintesen nyugvó szárnyaik különböztetik meg a szöcskéktől.
A nőstény, miután kerekded petéit hosszú tojócsövével a laza földbe süllyesztette, hamarosan elpusztul. A legfiatalabb lárvák két héttel ezután kelnek ki. Kezdetben a talajon, növények között élnek, majd kis csöveket vájnak búvóhelyül a talajba. Ezekben vészelik át a telet. Tavasszal a hím föld alatti barlangjának kapujában ülve hangos szóval hívja a nőstényeket.
Éneke meglehetősen hangos, rövid ciripelő sorokból áll. A hímek ciripelésének rezgésszáma, hangmagassága, ritmusa jellemző a fajra. A nőstények innen ismerik fel a saját párjukat. Ha több hím is van a közelben, azt választják, amelyiknek erősebb a hangja.

30 hasonló állat ebben az osztályban; rendben: