Görény

Mustela putorius

Csaknem egész Európában előfordul. Erdőkben, szántóföldeken, réteken és mezőkön mindenfelé gyakori. Szívesen telepszik meg emberi települések közelében is, és éjszakánként a baromfiolakat dézsmálja.
Vackát faodvakban, szalmakazlakban, üreginyúl-kotorékban készíti. Elsősorban a földön szaladgál, fára csak végszükségben mászik. Jó úszó, sőt még víz alá is tud merülni.
A nőstény április-május folyamán, 3-11 fehéres szőrzetű fiókát ellik.
Éjszakai állat. Kisemlősökkel és madarakkal, valamint ez utóbbiak tojásaival táplálkozik. Vadászterülete körülbelül egy négyzetkilométert tesz ki.

More details

  • Gerincesek - Vertebrata
  • Emlősök - Mammalia
  • Ragadozók - Carnivora
  • Menyétfélék - Mustelidae

Adatok:

Hosszúság ♀ 25-30 cm, ♂ 30-35 cm
Vemhesség 40-43 nap

Több infó:

Bundája sötétbarna, pofája fehér, bandita maszkkal a szeme körül. Aljszőrzete halványsárga. Farka hosszú, lábai rövidek. A görény általában csendes állat, de hevesen morog, ha mérges, és vinnyog, amikor szomorú. Gyermeke és párja után is ad ki halkan síró hangot. A közönséges vagy házi görény hazánkban vadászható fajnak minősül (vad). Vadászidénye: szeptember 1. - február 28.
Vörös listán

13 hasonló állat ebben az osztályban; rendben: