Csuszka

Sitta europaea

Európában és Ázsiában (Dél-Ázsia kivételével) nagyon elterjedt. Állandó madár, erdőkben, parkokban stb. él. Faodvakban, mesterséges fészekodúkban fészkel, ahová fenyőfák kéregpikkelyeit vagy száraz levéldarabkákat hord be. Ha a röpnyílás túl bő, agyag és nyál keverékével falazza be.
A nőstény 6-8 fehér alapon rőtesen spriccelt tojást rak. A fiókákat mindkét szülő eteti.
Rovarokkal, azok lárváival, pókokkal, de magvakkal is táplálkozik. Ez utóbbiakat mindenféle repedésben raktározza is.

Védett!

More details

  • Gerincesek - Vertebrata
  • Madarak - Aves
  • Mellcsonti tarajjal rendelkező madarak - Carinatae
  • Énekesmadár v. Verébalakúak - Passeriformes
  • Csuszkafélék - Sittidae

Adatok:

Hosszúság 13-16 cm
Szárnyfesztávolság 22-27 cm
Testtömeg 21-26 g
Költési idő 14-18 nap
Utódok 3-5
Védett! Eszmei értéke 25 000 Ft

Több infó:

Csuszka hangja

16 hasonló állat ebben az osztályban; rendben: